Rendkívüli változás a szemétszállításban – Jönnek a kötelező biohulladék-gyűjtő kukák, minden háztartást érint!

Rendkívüli változás a szemétszállításban – Jönnek a kötelező biohulladék-gyűjtő kukák, minden háztartást érint!

Rendkívüli változás a szemétszállításban – Jönnek a kötelező biohulladék-gyűjtő kukák, minden háztartást érint! A kezdeményezés már több városban is elérhetővé vált, és hamarosan Budapesten is élesedik a komposztálható házi hulladékok gyűjtése. A program kiemelkedő jelentőséggel bír az Európai Unió 2018-as döntése óta, melynek értelmében 2024-től el kell kezdeni a tagállamoknak a háztartási hulladékok elkülönített gyűjtését.

Az előző évek tapasztalatai alapján már több városban is elindult a biohulladék-gyűjtési rendszer. Szolnok, Kaposvár és Székesfehérvár lakói már részt vehetnek a programban, míg Budapesten a XI., XX. és XXI. kerületekben kezdődik a kezdeményezés.

A tervek szerint a biohulladék-gyűjtő kukák kihelyezése országszerte több hullámra osztva zajlik, a lakosságot pedig február végén és márciusban tájékoztatják az elérhető lehetőségekről. Azt biztos, hogy nem lesz ingyen, fizetni kell majd érte.



Ez az Unió célja

Az Európai Unió által meghatározott célok szerint a biohulladék szelektív gyűjtésének célja a kevesebb vegyes hulladék keletkezése, és ezzel együtt a környezetterhelés csökkentése.

A program résztvevői ingatlanonként egy ötliteres, szag- és kifolyásmentes konyhai gyűjtőedényt kapnak, valamint 25 lakásonként egy 120 literes, barna színű kukát, melyet előre meghatározott napokon kell a ház elé kihelyezni.

Az első tapasztalatok szerint az új rendszerre pozitívan reagáltak a lakosok, és egyre többen veszik igénybe a biohulladék-gyűjtési lehetőséget. A program folyamatos fejlesztése és kiterjesztése révén a tervek szerint 2025-ben további 1,5-2 millió embert terveznek elérni, ezzel megvalósítva a biohulladék-program visszagyűjtését.

Az új hulladékgyűjtési rendszer egyértelműen hozzájárul a fenntarthatóbb jövő kialakításához, és az egyre növekvő környezeti kihívásokra adott válaszként fontos lépés az éghajlatvédelem terén.

error: Content is protected !!