Nyugdíjprémium 2024

Nyugdíjprémium 2024 – fontos bejelentés érkezett a nyugellátásban részesülőknek a pénzről!

Nyugdíjprémium 2024 – fontos bejelentés érkezett a nyugellátásban részesülőknek a pénzről!

Nyugdíjprémium 2024 – fontos bejelentés érkezett a nyugellátásban részesülőknek a pénzről! A kormány és a Kopint-Tárki egyaránt meglehetősen karcsú, mindössze 2,5 százalékos növekedést vár idén a magyar gazdaságtól. Nyugdíjprémiumra így persze egyáltalán nincs kilátás, sőt.

Friss híreink >>

Mi történt? Hiába módosította tavaly többször is a kormány a költségvetési hiánycélt, a valóságban így is sokkal magasabb lett. A kormányzati szektor 2023. évi hiánya 5 ezer milliárd forint fölé nőtt, ami a GDP 6,7 százaléka. Az idei hiány is jóval több lesz a tervezettnél. A legutóbbi kormányinfón, amiről mi is írtunk, kiderült: ahhoz, hogy az idénre kitűzött 4,5 százalékos hiánycélt elérjék, 675 milliárd forintnyi állami beruházást állítanak le. A kormány és a Kopint-Tárki egyaránt meglehetősen karcsú, mindössze 2,5 százalékos növekedést vár idén a magyar gazdaságtól. A kormányinfón Varga Mihály pénzügyminiszter újságírói kérdésre elmondta, hogy a kormány 20,5 milliárd forintot tett félre idén a nyugdíjprémiumra (ebből is látszik, hogy nagyobb növekedésre számítottak).  Az összegről Varga az őt kérdező újságírónak kijelentette: „ne aggódjon ezért a pénzért, van ennek a pénznek helye”.



Tavaly a felét sem fizették ki

De tavaly például kiderült, hogy nyugdíjprémium címszóval a törvény szerint járó összegeknek a felét sem fizették ki. Az 1997. évi LXXXI. (Tny.) törvény alapján a nyugdíjprémium kalkulációjához a nyugdíj negyedét, de legfeljebb 20 ezer forintot kell alapul venni, amihez akkora szorzószámot társítanak, mint amennyivel meghaladja a növekedés a 3,5 százalékot. Ebből következően a 2022-es év után járó nyugdíjprémium a legalább 80 ezer forintos juttatás után 22 ezer forint lett volna. Valójában azonban maximum 10 ezer forintot fizetett ki ilyen címen az állam.

Miért fontos ez? Az Azénpénzem.hu akkori számításai szerint így közel 30 milliárd forintot spóroltak meg a nyugdíjasokon. Pénz pedig lett volna a kifizetésre.



A költségvetésben ugyanis 5,2 százalékos gazdasági növekedéssel kalkuláltak, így a nyugdíjprémiumra mintegy 68,5 milliárd forintot különítettek el, amiből végül csak 23,5 milliárdot fizettek ki. Ez is mutatja, hogy mennyire lehet komolyan venni az ilyen ígéreteket.

Mi következik ezután? Az idősebbek számára aggasztó lehet, hogy közben a PM azon borong, hogy az idei első negyedévben a nyugellátásokra az egy évvel korábbinál többet fizettek ki. Az Azénpénzem.hu számításai szerint a nyugellátásokra az idén az első három hónapban összesen kiadott 1895,7 milliárd forint bő tíz százalékkal haladja meg a tavalyit. Időközben voltak olyan spekulációk (egyébként a nemzetgazdasági miniszter, Nagy Márton szavai alapján), amelyek szerint a 13. havi nyugdíj kifizetése „fektette meg” a költségvetést. Ezzel a tétellel azonban számolniuk kellett.

error: Content is protected !!