Fontos figyelmeztetés magyar utazóknak – Április 1-től csak így utazzatok Ausztriába, kemény büntetés vár rád!

Fontos figyelmeztetés magyar utazóknak – Április 1-től csak így utazzatok Ausztriába, kemény büntetés vár rád!

Fontos figyelmeztetés magyar utazóknak – Április 1-től csak így utazzatok Ausztriába, kemény büntetés vár rád! Az új szabályozás, amelyet nyugati szomszédunknál márciusban vezetnek be, akár életre szóló vezetési tilalommal és nagy összegű bírságokkal járhat, ha nem tartod be a sebességkorlátokat. Különösen kerülendő a gyorshajtás, ha nem a saját autódat vezeted.

Ausztria 2024-től szigorúan bünteti a veszélyes gyorshajtókat. A áprilisban érvénybe lépő új rendelkezések értelmében, aki a megengedett sebességhatárt 80 km/h-val városban, vagy 90 km/h-val lakott területen kívül meghaladja, annak az autóját elkobozhatják. A megszabott sebességhatár városban 130 km/h, míg országúton 180 km/h. Az elkobzott járműveket azután publikus árverésen értékesíthetik.

Hogyan érinti ez a szabályozás azt, aki nem a saját autójával hajt gyorsan?




Az új törvénymódosítás értelmében ha nem a saját autójával kaptak rajta gyorshajtáson, az elkövetőt akár életre is eltilthatják a közúti közlekedéstől.

Ausztriában a veszélyes gyorshajtók számára bevezetésre kerülő háromlépcsős büntetési rendszer – autó elkobzása, lefoglalása és elárverezése – azok elrettentését célozza, akik meggondolatlan sebességeikkel veszélyeztetik saját magukat és a többi érintett közlekedőt is. Ha valaki 110 km/h sebesség fölött száguld városban, vagy meghaladja a 160 km/h-t lakott területen kívül, hamarosan búcsút inthet autójának.

Egyetlen sebességtúllépés esetén is elkobzásra kerülhet a jármű, ha a sofőr sebességtúllépése meghaladja a 80 vagy 90 km/h sebességhatárt. Az elárverezett autókból származó bevétel 70%-át a Közlekedésbiztonsági Alap, míg 30%-át a helyi hatóságok kapják meg.

Gyorshajtást követtél el? Így számolhatod ki a várható büntetést

Ha Ausztriában mobil vagy beépített traffipaxon elkaptak gyorshajtáson, ITT kiszámíthatod, mennyi bírságra számíthatsz. Az alábbi tételekből megállapíthatod a várható büntetést. Mivel Ausztriában nincs egységes díjszabás, a táblázatok csak átlagos díjtételeket jelölnek. A bírság mértékét az illetékes hatóságok által határozzák meg esetenként.

Ausztriában két fajta büntetés létezik: az “Organmandat”, amit a hatósági szervek szabnak ki forgalomban való súlyos szabálysértésekért, és az “Anonymverfügung” (anonim intézkedés), ami maximum 365 euróig terjed, a szabálysértés ténye pedig nem kerül a “bűnlajstromba”, így marad anonim.

error: Content is protected !!