Változások a járulékok világában: Így változik a 65 év felettiek utazási kedvezménye!

Változások a járulékok világában: Így változik a 65 év felettiek utazási kedvezménye!

Változások a járulékok világában: Így változik a 65 év felettiek utazási kedvezménye! Információk a 60 év felettiek számára: Friss változások érintik az utazási kedvezményekkel kapcsolatos jogosultságokat

Magyarországi nyugdíjas korosztály figyelem: változások léptek életbe az utazási kedvezmények igénylésével kapcsolatosan. A korábban jól ismert „nyugdíjas igazolvány” helyett ma már az ellátottak számára készített „utazási utalvány” biztosítja számukra az utazáshoz fűződő privilégiumokat.

Hazánkban a nyugdíjasokra számos kedvezmény vár, hogy megérdemelt pihenésüket méltó körülmények között töltsék. Évek óta hozzáférhetnek az utazási kedvezményekhez is, melynek alapfeltétele a megfelelő igazolvány birtoklása. Míg 2013-ig a “nyugdíjas igazolvány” látta el ezt a szerepet, addig napjainkban az “ellátottak utazási utalványa” az, amellyel élni lehet a lehetőségekkel. Az utalvány lehetővé teszi a kedvezményes utazást a közforgalmú közlekedési eszközökön.

Az igazolványok kibocsátásának feltételei




A nyugdíjas igazolvány beszerzéséhez először a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság által kibocsátott „ellátottak utazási utalványát” szükséges előteremteni. Aktív korúak esetében pedig a járási hivatal adja ki az igényléshez szükséges dokumentumot. Az utazási igazolvány kiállításakor a nyugdíjas okmányok mellett ezeket a papírokat is bemutatni kell, a bérlet érvényesítéséhez pedig a vonatkozó dokumentumokat a közlekedési eszközön szükséges felmutatni.

A hivatalos igazolvány a kiállítás éve januárjának 1-jétől a következő év március 31-ig használható fel. A Nyugdíjfolyósító Igazgatóság az utalványokat az arra jogosultak részére március 31-ig biztosítja, feltéve, hogy az illető még nem töltötte be a 65. életévét az adott év áprilisáig.

Ennek a különleges kártyának a formátuma egy gyors pillantásra hasonlíthat a hétköznapi személyi igazolványokra: egy kétoldalas plasztikkártyára, melyen szerepel még a tulajdonos fényképe és személyes adatai. Jelentős megjegyzés: mivel a nyugdíjas igazolvány önmagában nem igazolja személyazonosságot, fontos, hogy érvényes és arcképes személyi dokumentummal együtt használjuk azt.

error: Content is protected !!