Figyelem családok: Pályázati lehetőség gyermekes szülőknek – akár 65 ezer forint támogatás jár havonta!

Figyelem családok: Pályázati lehetőség gyermekes szülőknek – akár 65 ezer forint támogatás jár havonta!

Figyelem családok: Pályázati lehetőség gyermekes szülőknek – akár 65 ezer forint támogatás jár havonta! Nagy lehetőség nyílt meg azoknak a szülőknek, akik gyermekes háztartást vezetnek és szeretnék megkönnyíteni a bölcsődei felügyelet anyagi terheit. A Pénzcentrum éles szeme rávetült a frissen közzétett felhívásra, melynek célja a kisgyermeket nevelők munkaerő-piaci újrakezdésének támogatása. A Magyar Államkincstár exkluzív pozíciót kapott a kérelem benyújtására, ami a bölcsődei támogatási program megújítását jelenti.

Bejelentették, hogy az elérhető támogatási keret mértéke 5,5 milliárd forint, a projektek lezárására pedig akár 54 hónap is állhat rendelkezésre – várhatóan egészen 2029-ig. A legfrissebb információk alapján áprilistól kezdve elképzelhető, hogy igényelhető lesz ez a támogatás, sőt bizonyos esetekben visszamenőleg is. A finanszírozás összege legfeljebb havi 50 ezer forintig nőtt, de bizonyos körülmények között elérheti akár a 65 ezer forintot is.

Az új pályázatot a Széchenyi Terv Plusz hatáskörében hirdették meg, melyben a Magyar Államkincstár tölt be központi szerepet a támogatások kezelésében. A jelentkezésre egy korlátozott ideig, 2024. január 19-től február 18-ig van lehetőség, ami előszelet jelenthet egy közelgő programindulásra. Most megosztunk pár fontos tudnivalót a pályázati feltételekről.




A kiírásból kiviláglik, kik lesznek azok, akik támogatást igényelhetnek a gyermekük bölcsődei ellátásához. A dokumentum megfogalmazza a támogatható legmagasabb összegeket is.

A támogatásra jogosultak köre

A pályázat értelmében azok a munkával rendelkező vagy az álláspiacra visszatérő szülők jogosultak támogatásra, akik gyermeküket szeretnék ellátásban részesíteni regisztrált bölcsődékben. Különösen a hátrányosabb helyzetű régiókban élők számíthatnak ilyen jellegű segítségre.

Kevésbé fejlett térségnek az ország több pontját tartják számon, és kiemelten az Észak-Magyarország, Észak-Alföld, Dél-Alföld, valamint Dél-Dunántúl régióit. A támogatási források jelentős részét ezekre a területekre kívánják koncentrálni.

Emellett az igénylőnek meg kell felelnie további kritériumoknak is, mint például a munkaerőpiacra való visszatérés dátuma, a lakóhely és a gyermek életkorának összhangja, valamint olyan állami juttatások fennállása, mint a GYED vagy CSED.

Egy gyermek után csakis egy szülő veheti igénybe a támogatást.

Extra feltétel a támogatás igényléséhez az ügyfélkapuval és bankszámlával való rendelkezés is. Egy szülő több gyermek után is részesülhet támogatásban, ugyanakkor csak egy szülőként vehet részt az indikátorok értékelésében.

A támogatás összege

Gyermekenként maximum 50 ezer forint havi támogatás lehetséges. Mégis, különleges körülmények fennállása esetén, mint az egyedülálló szülőség vagy a rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény jogosultsága, akár havi 65 ezer forint is elérhetővé válik.

A kérelmezetteknek viszont csak akkor áll módjukban a maximális összeget igénybe venni, ha az abszolút összeg nem haladja meg a bölcsődei ellátás valós költségét. A változóról annyit, hogy a korábban legfeljebb 40 ezer forintos támogatási lehetőség mostanra 50 ezerre emelkedett, és egyes helyzetekben akár 65 ezer forint is lehet a támogatás.



A felhívás szerint, a támogatás kizárólag az önkormányzati vagy más jogosított intézmények által nyújtott ellátásokra vonatkozik, az igénylések várhatóan 2024 áprilisától kezdődően válhatnak aktuálissá. Érdekesség, hogy a támogatások visszamenőlegesen is igénybe vehetők, egészen 2023 áprilisáig.

A támogatás újrakezdése

2023 márciusától megszűnt a korábbi, 2019 júliusa óta élő bölcsődei támogatási rendszer. Azonban, a megújított program keretében a kisgyermekes szülők továbbra is élhetnek ezzel a lehetőséggel, akár visszamenőlegesen is.

A bölcsődei támogatások kitüntetett helyzetet jelentenek a kisgyermekes családok számára, akik ezzel anyagilag is könnyebb helyzetbe kerülhetnek. A várakozások szerint az új támogatási konstrukció 2024 áprilisáig lesz igényelhető.

error: Content is protected !!