2024-től érvényes lefoglalások – Ezekből a jövedelmekből és pótlékokból nem vonhatnak le!

2024-től érvényes lefoglalások – Ezekből a jövedelmekből és pótlékokból nem vonhatnak le!

2024-től érvényes lefoglalások – Ezekből a jövedelmekből és pótlékokból nem vonhatnak le! Számos jövedelem és pótlék létezik, amelyekből még egy forintot sem lehet levonni. Végrehajtók, állam és követeléskezelők is távol kell, hogy maradjanak ezektől a jövedelmektől és túléljenek. Lássunk néhány példát a következő összesítő listából.

Munkabérek lefoglalása – számos jövedelem van, amiből nem vonható le egy forint sem! Melyek ezek a jövedelemforrások?

A végrehajtástól mentes jövedelmek a következők:




– A nemzeti gondozási díj és a hadigondozottak pénzbeli ellátása– Az életüktől és szabadságuktól politikai okból jogtalanul megfosztottak kárpótlását biztosító életjáradék– Átmeneti segély– Rendszeres szociális segély– Időskorúak járadéka– Munkanélküliek jövedelempótló támogatása– Ápolási díj– Anyasági segély– Rokkantsági járadék és vakok személyi járadéka– Megváltozott munkaképességű személyeket megillető juttatás– Átmeneti jövedelem-kiegészítés– Átmeneti járadék

– Bányászok egészségkárosodási járadéka– Bíróság által előlegezett gyermektartásdíj, ideértve a gyermekvédelmi pénzbeli ellátásokat, családi pótlékot stb.– Nevelőszülők részére járó állami gondozói díj az állami gondozásban levő gyerekek eltartásáért– Ösztöndíj (kivétel a tudományos továbbképzési ösztöndíjas munkabéreket kivétel nélkül)– Kiküldetéssel, külszolgálattal és munkába járással összefüggő költségtérítés– Meghatározott kiadások fedezésére szolgáló összegek– Fogyatékossági támogatás

A levonási és kielégítési sorrend a következő




– Gyermektartásdíj– Egyéb tartásdíj– Munkavállaló munkabér és ehhez szimmetrikus járandóság– Büntető, büntetés-végrehajtási, szabálysértési eljárásban az adósra kiszabott, államnak fizetendő összegek, vagyonelkobzásból eredő követelések– Adó, társadalombiztosítási követelés és egyéb köztartozás– Egyebek követelései– Végrehajtási eljárásban kiszabott rendbírság.

Több követelés esetén az alkalmazott levonást a végrehajtási törvény (Vht.) sorrendjében kell végrehajtani. A követelések egymáshoz viszonyított sorrendjét az alapjául szolgáló okiratok érkezésének sorrendje alapján kell megállapítani.

error: Content is protected !!