Jogosítvány csere: Figyelem, ezeket a jogosítványokat azonnal le kell adni, itt a határidő meddig!

Jogosítvány csere: Figyelem, ezeket a jogosítványokat azonnal le kell adni, itt a határidő meddig!

Jogosítvány csere: Figyelem, ezeket a jogosítványokat azonnal le kell adni, itt a határidő meddig!Kiemelten fontos, hogy ha érvényes jogosítványt kapunk a postán, akkor a régi példányt kötelező leadnunk. Aki meggondolatlanul a szemetesbe dobja a lejárt okmányát, azt akár 500 000 forintos bírság is sújthatja.

( Friss híreink )

A vezetői engedély életünk egyik fontos dokumentuma, amit személyazonosságunk igazolására is használhatunk. Ha lejárt az érvényessége és szeretnénk meghosszabbítani, a múlthoz képest már sokkal egyszerűbben tehetjük ezt meg. Ahhoz, hogy meghosszabbítsuk a jogosítványunkat, már nem szükséges az okmányirodába mennünk.




Nem minden lejárt jogosítvánnyal van teendő

Az elmúlt években az volt a szokás, hogy ha a családorvosunk feltöltötte a friss alkalmassági igazolást a rendszerbe, akkor meghosszabbodott a jogosítványunk. Az új okmányt általai pár napon belül postázták. De ez nem tette teljessé a feladatokat, mert a régi jogosítványt le kellett adni.

Hatalmas mázlink van, ha még mindig megvan a régi plasztikkártya. Mert ha nem adtuk le azt az új átvétele után, akkor akár 500 ezer forintos bírságot is kaphatunk. Erről a kötelességről a levélben is tájékoztattak, amit az új jogosítvánnyal kaptunk.




„Lejárt okmányok esetén megszűnik a jogszerű adatkezelési cél, és amikor az adatkezelés célja megszűnik, akkor az okmányt célszerű leadni” – magyarázta Sill Abigél ügyvéd az ATV híradójában. Arra is felhívta a figyelmet, hogy január elsejétől módosult az előírás.

„Ha a jogosítvány csere automatikus, és az új jogosítvány átvétele nem személyes, akkor a régi, lejárt jogosítványt csak akkor kell beküldeni, ha kategóriaváltás volt, névváltozás történt, vagy egyébként még érvényes okiratról van szó” – tette hozzá a műsorban.

error: Content is protected !!