Fontos hír: 2024 áprilistól már nem lehet ingyen menni ide sem, belépődíjat kell fizetni!

Fontos hír: 2024 áprilistól már nem lehet ingyen menni ide sem, belépődíjat kell fizetni!

Fontos hír: 2024 áprilistól már nem lehet ingyen menni ide sem, belépődíjat kell fizetni!

Megelégelték a turisták sokaságát: Velencében bevezetik a belépődíjat

Velencében 2024 április 25-től jelentős változás következik. A belépés nem lesz többé ingyenes, a város subtropikus gyöngyszemét látogató turisták mélyebben a zsebükbe kell nyúljanak. Április 25. és 30. között, majd május 1. és 5. között, illetve május többi szombatján és vasárnapján, június 8-tól pedig a hét minden napján, kivéve július 6.-7.-én és 13.-14.-én, külön belépődíjat kell majd fizetni.

(További friss híreink)

A változás bevezetése első körben, kísérleti jelleggel kerül bevezetésre, az érintett időszakban összesen 29 napon lesz szükség a napi 5 eurós belépőjegyre. A változás részleteit Luigi Brugnaro velencei polgármester a római sajtótájékoztatóján ismertette a nagyközönség számára.


Kísérleti fázisban a jegyvásárlás előfoglalással történik. A regisztrációt a cda.ve.it oldalon kell elvégezni. A belépőjegy minden látogatónak szükséges, akik a nap közepén, azaz 8:30 és 16 óra között látogatják a várost. Ezen időpontokon kívül továbbra is ingyenes a bejuttatás.

Figyelemre méltó pont, hogy nem csak a belépőjegyet használóknak, azaz a turistáknak, de a szállást foglalóknak is regisztrálniuk kell. A szinte univerzális beléptetési díj alól mentesül a helyi lakosság, a helyi születésűek, függetlenül lakóhelyüktől, a fogyatékkal élők, és a városban dolgozók, valamint a hatóságok tagjai és még egyedileg meghatározott néhány személykategória.

A regisztrációt és a díjszedést a városi szolgálat – azaz a városi rendőrség és egyéb ellenőrzési szervek – végzik majd. Akik elmulasztják a beléptetési díjat megfizetni, 50-300 eurós bírság kiszabásával számolhatnak.

„Mint mindenki más, én sem élvezek mentességet. Ha a családommal szeretnék sétálni a városban, nekem is meg kell vásárolnom a belépőjegyet – előre!” – fogalmazott Luigi Brugnaro polgármester a római sajtótájékoztatón.


Brugnaro polgármester elmondta, hogy nem akarnak létszámkorlátot bevezetni, hiszen velük ellesik a városlátogatók számát. De a beléptetési rendszer bevezetésével remélnek némi visszaszorulás a népsűrűségben. A polgármester úgy fogalmazott: „Védelmet szeretnénk biztosítani Velencének, és élhetőbbé szeretnénk tenni a várost”. A jegyvásárlás és az előfoglalás kötelezővé tése a tömeges beáramlás csökkentését szolgálja.

A polgármester elismerte: a belépődíj bevezetése hódító lépés lehet, és nem kizárt, hogy ünnepnapokon megnövekedik majd a belépő ára. A díjbevételt a város fenntartására használják fel. A következő tíz évre rendelkezésre álló 150 millió euró állami támogatás nem fedezné a város fenntartási költségeit. Példaként hozta fel a csatornákban lévő cölöpök cseréjét, ami minden második évben költségbe kerül.

Luigi Brugnaro büszkén nyilatkozott Velencéről, mint tiszta és biztonságos városról. Az utcákat és tereket kamerarendszer figyeli. A városi rendőrségen fiatalok tömegei dolgoznak, és a történelmi városközpontban civilruhás biztonsági őrök segítik a közrend fenntartását. Brugnaro szerint Velence nem szellemváros: az állandó lakosság száma 48 ezer fő. (MTI által közvetített hír)

error: Content is protected !!