Nyugdíjas igazolvány 2024: Így zajlik az igénylése és ezek a kedvezmények!

Nyugdíjas igazolvány 2024: Így zajlik az igénylése és ezek a kedvezmények!

Nyugdíjas igazolvány 2024: Így zajlik az igénylése és ezek a kedvezmények! A hazai nyugdíjas populáció számos kedvezményben részesül a havi nyugdíjuk mellett, hogy életük minősége megfelelő legyen. Korábban sokan használták a nyugdíjas igazolványt, ami már megszűnt, de azóta is így emlegetik az ellátottak utazási utalványát.

Ebben a cikkben megtudhatod, hogy mi is ez az „utazási utalvány”, hogyan lehet igényelni, és milyen kedvezményeket tartalmaz.

A régi nyugdíjas igazolvány megszűnt




A köztudatban a nyugdíjas igazolvány még sokak számára él, de 2024-ben már nem érvényes. Ennek helyett az ellátottak utazási utalványát lehet igényelni, ami tulajdonképpen ugyanazt a célt szolgálja, mint a korábbi nyugdíjas igazolvány.

Mi is az ellátottak utazási utalvány?

Az új „nyugdíjas igazolvány”, azaz az ellátottak utazási utalványa lehetővé teszi a nyugdíjasok számára, hogy kedvezményesen utazzanak a közforgalmú eszközökkel. A kedvezmények a következők:

– 16 alkalom 50% kedvezmény; – 2 alkalom 90% kedvezmény; – 2024. március 1-től helyi közlekedésben díjmentes utazás és 90% kedvezménnyel jár bérletvásárlás.

Kik kaphatnak ellátottak utazási utalványt?

A 65. életévüket még be nem töltött személyek különböző kategóriái lehetnek jogosultak az utalványra. Ide tartoznak a nyugdíjasok, özvegyek, az árvaellátásban részesülők, a külföldi nyugellátásban részesülő magyar állampolgárok, és sok más csoport.




Nyugdíjas igazolvány érvényessége

A mai „nyugdíjas igazolvány”, vagyis az ellátottak utazási utalványa az okmány kiállítási évének január 1-jétől a következő év március 31-ig érvényes. További információkért érdemes meglátogatni a Magyar Államkincstár oldalt.

Milyen az új nyugdíjas igazolvány?

Az utalvány egy egyszerű papír alapú nyomtatvány, ami nem alkalmas azonosításra. Tehát mindenképpen szükséges lesz mellé egy érvényes személyigazolvány is, amit ellenőrizhetnek.

Hogyan kérhető az utalvány 2024-ben?

Az igényléshez kell az államkincstár által kiadott igazolás, ami az érintetteknek minden évben postán kerül küldésre. Ha a jogosult Budapesten szeretne bérletet váltani az utalvánnyal, akkor mindenképpen be kell mutatnia az igazolást. Ha bármilyen okból kár esne az utalványon, akkor azt pótolni lehet.

error: Content is protected !!