Áttörő változások jönnek: Vége a sárga csekkek korának – itt vannak a részletek:

Áttörő változások jönnek: Vége a sárga csekkek korának – itt vannak a részletek:

Áttörő változások jönnek: Vége a sárga csekkek korának – itt vannak a részletek: Április elsejétől minden banknak kötelező lesz elfogadnia ezeket a fizetési kérelmektől való félelmüket okozó okmányokat.

A hírről, hogy áprilistól minden bank ügyfelei akár egy gombnyomással is teljesíthetik a befizetési kérelmet, nincs hiány. Az MNB és a Giro optimisták: elvárásuk szerint a közműszolgáltatók és az állami szereplők egyre több fizetési kérelmet küldenek a határidő után. Ami negalitja a postára járás és a számla- vagy kártyaadatok beírását – ismerteti a helyzetet a Portfolio.

A fizetési kérelem, ami azonnali átutalás formájában jelenik meg, és a fogadó fél által jóváhagyható, ma már létezik az Azonnali Fizetési Rendszer (AFR) 2020-as elindulása óta. Az összeget a címzett átírhatja, ha erre engedélyt kapott a küldő, és ezzel egy gombnyomással elküldheti a pénzt a kérelem indítójának. Természetesen a kérelmet el is lehet utasítani, vagy az ügyfél egyszerűen figyelmen kívül hagyhatja azt.




Az eddigiek alapján úgy tűnik, mintha ez a rendszer nem váltotta volna be a hozzá fűzött reményeket. Hiszen a bevezetése óta mindössze 51 ezer kérelemre válaszoltak közel 1,8 milliárd forint értékben. Az új helyzet ezt a képet változtatja meg. Ám a változáshoz a bankoknak kötelezővé vált fogadható félként megjelenniük a piacon április elsejétől. A sárga csekkek kiváltása érdekében a következő lépésként a közműszolgáltatók és a hatóságok. Akik ma is tömegesen alkalmazzák a sárga csekket, digitális fizetési kérelmet küldhetnek a bankszámlával rendelkező ügyfeleiknek.

A fizetési kérelem jelentős előnye a csoportos beszedéssel szemben, hogy az ügyfél dönthet arról, mikor fizeti be. És végül is befizeti-e a számlát, tehát a számlája kontrollja a saját kezében van, és menedzselheti likviditását.




A csoportos beszedési lehetőség verhetetlen ajánlat azok számára, akik egyszer ezt beállították, és biztosak akarnak lenni abban, hogy minden számlájuk kifizetésre került.

Az is előnyös az ügyfelek számára, hogy a előírások szerint a bankok nem számíthatnak fel díjat a fizetési kérelemre adott válaszaikért. A sárga csekk postai befizetése ingyenes. De ha valaki átutalja a sárga csekk összegét, akkor az átutalás díját kell megfizetnie a bankjának.

error: Content is protected !!