Fontos figyelmeztetés! 2024 május 1-jétől ez minden biciklisnek kötelező!

Fontos figyelmeztetés! 2024 május 1-jétől ez minden biciklisnek kötelező!

Fontos figyelmeztetés! 2024 május 1-jétől ez minden biciklisnek kötelező!

2024 májusától kerékpárosok kötelező szabályai

A hőn áhított jó idővel egyre több ember csalja elő a bicikli rejtekhelyéről, hogy felfedezze a környéket. A biciklizésnek ugyanakkor szigorú szabályai vannak, és tévedés lenne azt gondolni, hogy a megsértésükért nem szankcionálnak minket.

( Friss híreink )

Tiltott cselekedeteinkért büntetni fognak minket, és óriási bírságot is fizethetünk, ha hibázunk. A bírság összege akár a 300 000 forintot is elérheti. A legkisebb helyszíni bírság 5 000 forint, a legmagasabb pedig 50 000 forint, a leggyakoribb szabálysértések pedig a bicikli irányváltoztatásának szabályoknak való megfelelés vagy a hiányzó világítások. Ha egy fél év alatt kétszer büntetnek meg minket, akár már 70 000 forintos bírságot is kiszabhatnak ránk.

Szabálysértés esetén a rendőrség dönt első fokon, esetleges jogorvoslat esetén pedig a bíróság hoz ítéletet, ilyen esetben a bírság akár a 300 000 forintot is elérheti.




A KRESZ alapján a kerékpárokat kötelező felszerelni a szükséges eszközökkel, ezek a következők: 1. jól kezelhető, megbízható kormány2. két, egymástól független fékrendszer, amely száraz és nedves időben is megfelelően működik3. csakis csengő hangú jelzőberendezés4. elöl fehér vagy kadmiumsárga fényszóró, legalább 150 méterre világító helyzetjelző5. hátul piros fényű, legalább 150 méteres látótávolságú helyzetjelző lámpa

6. elöl fehér, hátul piros fényvisszaverő háromszög, egy-egy darab, vagy akár két darab hátul, szimmetrikusan helyezve7. legalább az első kerékben, legalább 2db küllőprizma, mindkét oldalra fényvisszaverővel8.az első fehér vagy kadmiumsárga és a hátul lévő lámpa a biciklizőn is lehet9. fényvisszaverő mellény kötelező viselése lakott területen kívül, úttesten, leállósávon, vagy útpadkán közlekedve. Osszátok meg, hogy minél több ember tudjon róla!

error: Content is protected !!