320 ezer forint az átlagos nyugdíj, jól élnek a Magyar nyugdíjasok!

320 ezer forint az átlagos nyugdíj, jól élnek a Magyar nyugdíjasok!

320 ezer forint az átlagos nyugdíj, jól élnek a Magyar nyugdíjasok! 2024. januárban az öregségi nyugdíj átlagos összege Budapesten 275 667 forint volt, ami az országos átlagot 45 ezer, a legalacsonyabb vármegyei értéket, Bács-Kiskun vármegye átlagát 70 ezer forinttal haladta meg.

Kapcsolódó cikk a témában – nyugdíjak >>

A statisztikai hivatal „Nyugdíjak és egyéb ellátások” című kiadványa szerint az országos átlagnál nagyobb összegű ellátást folyósítottak még Fejér, Pest, Komárom-Esztergom, Veszprém és Győr-Moson-Sopron vármegyében, ugyanakkor 207 ezer forintnál kevesebbet Bács-Kiskun, Békés és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében.

A főváros mellett Pest vármegye hat járásában, valamint a Tiszaújvárosi, a Veszprémi és a Székesfehérvári járásban érte el a 250 ezer forintot az ellátás összege. A dél-alföldi Mórahalmi, Kisteleki, Kiskőrösi és az észak-alföldi Csengeri járásban ugyanakkor 180 ezer forint alatt maradt az öregségi nyugdíjak átlaga. Az országos minimum a Kisteleki járásbeli 173 560 forint. (A KSH interaktív térképe járásonként tünteti fel az átlagnyugdíj értékét.)
Budapest kerületei közül a XII. kerületben volt a legmagasabb (315 850 forint), a XX. kerületben a legalacsonyabb (251 021 forint) az átlagos öregségi nyugdíj.

Országos átlagok

A nyugdíjban és egyéb ellátásban részesülők 2024 januárjában, a nyugdíjemelést követően átlagosan 211 819 forintot kaptak teljes ellátásként (a fő és a kiegészítő ellátás együttes összege), 11 százalékkal többet, mint az előző évben. Az öregségi nyugdíj átlagos összege 230 940 forintot tett ki, a férfiak ellátása – összefüggésben a jellemzően hosszabb szolgálati idővel és a magasabb keresettel – több mint 36 ezer forinttal meghaladta a nőkét.

error: Content is protected !!