Nyugdíjasok és 65 év felettiek figyelem! Hatalmas változás jön a boltokban, mindenki érintett!

Nyugdíjasok és 65 év felettiek figyelem! Hatalmas változás jön a boltokban, mindenki érintett!

Nyugdíjasok és 65 év felettiek figyelem! Hatalmas változás jön a boltokban, mindenki érintett!Az árak lassú csökkenése tovább folytatódott Magyarországon, miközben az élelmiszerek árának emelkedése gyakorlatilag megszűnt – derült ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adataiból.

LEGFRISSEBB HÍREK

Márciusban a fogyasztóiár-index 3,6 százalékra mérséklődött az előző év azonos időszakához képest, és az élelmiszerek árindexe mindössze 0,7 százalékkal volt magasabb tavaly márciushoz képest.

Az árak változása nem érintette minden lakossági réteget egyformán. Az alacsony és a magas jövedelmű háztartásoknál tapasztalható stagnálás mellett, a nyugdíjasoknak is változatlan maradt az árindexe, ami 3,6 százalék volt.
Az év eleje kedvezőbbnek bizonyult a nyugdíjasok számára, mivel emelték az öregségi nyugdíjakat és megkapták a 13. havi nyugdíjat is februárban. Ezzel összességében közel 462 ezer forintból gazdálkodhatott egy átlagos magyar nyugdíjas.

Márciusban azonban visszatértek a dolgok a normális kerékvágásba. Az átlagos öregségi nyugdíj összege 231 267 forint volt, ami alapján kiszámították, hogy az átlagos nyugdíjas mennyi élelmiszert tudott volna megvásárolni a havi nyugdíjból.

A zsemlének és a tojásnak minimálisan csökkent az átlagára, míg a tej ára is alábbhagyott. Ugyanakkor a párizsi ára emelkedett.

A burgonya és az alma átlagára is nőtt, míg a liszt és a kristálycukor ára csökkent. A sertéscomb és a bontott csirkemell ára is különböző irányokba változott.

Összességében a legtöbb termék ára lényegében stagnált, és csak minimális változások voltak tapasztalhatóak.
Az árak változása alapján az átlagos magyar nyugdíjas az elmúlt hónapban több élelmiszert tudott volna megvásárolni, mint egy évvel korábban. Azonban ha az árakat a 2016-os szinttel hasonlítjuk össze, akkor látható, hogy néhány termék ára az elmúlt években jelentősen növekedett.

Ezek közül kiemelkedik a zsemlének, a burgonyának és a párizsinak az ára, amelyek jelentősen emelkedtek az elmúlt években. Ezzel szemben a liszt, a kristálycukor, a sertéscomb és a bontott csirkemell ára továbbra is kedvezőbb maradt.

Az árak változása tehát vegyes képet mutat, de általánosságban elmondható, hogy a nyugdíjasok számára még mindig nem egyszerű a megfelelő élelmiszerek beszerzése.

error: Content is protected !!