Rendkívül Jó hír jött a nyugdíjasoknak! Ezek a legjobb nyugdíjas kedvezmények 2024-ben:

Rendkívül Jó hír jött a nyugdíjasoknak! Ezek a legjobb nyugdíjas kedvezmények 2024-ben:

Rendkívül Jó hír jött a nyugdíjasoknak! Ezek a legjobb nyugdíjas kedvezmények 2024-ben: Habár az ingyenes utazási kedvezmény sokak által ismert, jó tudni arról, milyen más lehetőségeik vannak a nyugdíjasoknak. Idén több dolog is változott, legalábbis ami a tömegközlekedést illeti. Kevésbé ismert, hogy bizonyos gyógyszertárakban az idősek kedvezménnyel vásárolhatnak, illetve ingyenes fürdőbelépőt is igényelhetnek. Mit még? Ezek a legjobb nyugdíjas kedvezmények 2024-ben.

Utazás 65 év felett

2024 márciusában átalakult a MÁV és Volán kedvezményrendszere. Az új szabályok szerint a 65 év felettieknek bármely közforgalmú személyszállítási eszközön (helyközi autóbusz, HÉV, vonat, komp, elővárosi autóbusz, rév) való utazás díjmentes, ha felmutatják személyi azonosításra alkalmas okmányukat. Tehát nincs már szükség külön igazolásokat pecsételni és dokumentumokat készíteni. Akik rendelkeznek az ellátottak utazási igazolványával, azoknak is díjmentes az utazás. A 65. életévüket betöltöttek a BKV járatain is ingyenesen utazhatnak.




Gyógyszertári kedvezmények

Vannak kedvezményes gyógyszertári napok, illetve vásárlásnál is lehet kapni 10-15 százalékos kedvezményt, sőt még kuponokat is adnak. Nézzük, hova érdemes menni!

  • Budapesten a XXII. kerületi Magasház Patikában keddenként nyugdíjas napot tartanak: ilyenkor recept nélküli gyógyszereket, kozmetikumokat, étrend kiegészítőket és más egyéb termékeket lehet 10% kedvezménnyel megvásárolni.
  • A XIII. kerületi Danubius Patikában és a XIII. kerületi Béke Patikában kedden és csütörtökön vannak nyugdíjas 10%-os kedvezmények.
  • A II. kerületi Vérhalom Patikában szombatonként 15%-os kedvezménnyel vásárolhatnak vény nélkül kapható termékeket a nyugdíjasok.
  • A II. kerületben, a Komjádi Gyógyszertárban minden szombaton 15%-os árkedvezményt adnak.
  • A VI. kerületben a Köröndi Patika keddenként és csütörtökönként nyújt 10%-os kedvezményt.
  • A XXII. kerületi Budafok Patikában pedig csütörtökönként adnak 10% kedvezményt.

További nyugdíjas kedvezmények 2024-ben

Ingyenes fürdőbelépő

Bizonyos településeken a helyi önkormányzattól igényelhetnek az idősek ingyenes fürdőbelépőt. Debrecenben például évi 5 alkalommal van lehetőség ingyen fürdeni, Berettyóújfaluban pedig évi 10 alkalommal. Debrecenben a kérelem benyújtásakor mellékelni kell a személyi igazolványt, a lakcímkártyát és a TAJ kártyát is. Berettyóújfaluban viszont személyesen kell igényelni a kedvezményt és Berettyó Kártya is kell hozzá. A termalfurdo.hu-n van egy lista, amiben felsorolják azokat a strandokat és fürdőket, amelyekben kedvezményt adnak a nyugdíjasoknak.




Gyógyászat

Vannak olyan Tb támogatott ellátások, amelyeket egészségbiztosítás keretében lehet igénybe venni, a járóbeteg-szakellátás során, az ellátás árához nyújtott támogatással. Ezekhez viszont orvosi beutaló kell. Ilyen ellátások lehetnek a gyógyvizes kádfürdők és gyógymedencék, víz alatti vízsugármasszázs, orvosi gyógymasszázs, szénsavas fürdő, csoportos gyógytorna és komplex fürdőgyógyászati ellátás.

Nyugdíjas kedvezmények 2024: szórakozási lehetőségek

A sok családi kedvezményes szabadidős program mellett a nyugdíjasok számára is biztosítanak ingyenes, vagy olcsóbb jegyeket, belépőket. Például a Szépművészeti Múzeumban 70 év felett ingyenes a belépés, 65 és 70 év között pedig 50%-os kedvezmény jár a látogatóknak. A József Attila Színházban 15%-os, az Örkény István Színházban 20%-os, a Katona József Színházban és a Nemzeti Színházban pedig 25%-os kedvezményt kapnak a nyugdíjasok.

70 év felettieknek kedvezményes horgászengedély jár, ami azt jelenti, hogy nem kell megfizetniük sem az állami horgászjegyet, sem az egységes szövetségi hozzájárulást.

Jubileumi juttatás

Nem kedvezmény, de erről is jó tudni: aki 90., 95., 100., 105., 110., és a 115. életévét betölti, és Magyarországon bejelentett lakóhellyel rendelkezik és magyar állampolgárságú, annak jubileumi köszöntéssel okiratot adnak és jubileumi támogatást, melynek összege:

  • 90. életév betöltésekor 90.000 forint
  • 95. életév betöltésekor 95.000 forint
  • 100. életév betöltésekor 100.000 forint
  • 105. életév betöltésekor 105.000 forint
  • 110. életév betöltésekor 110.000 forint
  • 115. életév betöltésekor 115.000 forint




Ez teljesen független minden egyéb ellátástól, tehát nem számít, hogy kinek mennyi a nyugdíja és kérelmezni sem kell.

Fővárosi lakásrezsi támogatás

A legfeljebb 125.000 forint nyugdíjban vagy nyugdíjszerű ellátásban részesülő budapestiek, azok 48.000 forint támogatást kaphatnak évente, akik pedig legfeljebb 214.000 forint nyugdíjban vagy nyugdíjszerű ellátásban részesülnek azok 24.000 Ft-ot kaphatnak évente, ha igénylik a díjtámogatást.

Az igényléshez ki kell tölteni az online megtalálható igénylőlapot és a jogosultságot megalapozó dokumentum másolatával illetve nyugdíj esetén egy igazolással ami az ellátás legutóbbi utalásáról szól. Ezeket a Fővárosi Önkormányzat vagy valamely kerület polgármesteri hivatal ügyfélszolgálati irodájában vagy az Idősek Információs pontján lehet leadni. A másik opció, hogy postán küldik be a Hálózat Alapítvány címére, amely 1519 Budapest Pf. 345., ajánlott küldeményként.

error: Content is protected !!