Kihagyhatatlan újdonság! 2024 Májustól mindenkinek kötelező szigorítások lépnek életbe

Kihagyhatatlan újdonság! 2024 Májustól mindenkinek kötelező szigorítások lépnek életbe

Kihagyhatatlan újdonság! 2024 Májustól mindenkinek kötelező szigorítások lépnek életbe : Hazánkban a szerves hulladék hasznosítása eddig is fontos volt, de a jövőben ez egyenesen kötelezővé válik otthon, a kertek alatt, és a városi komposztálóhelyeken egyaránt. Ezzel a lépéssel nem csak saját környezetünk, hanem bolygónk jövőjéhez is jelentős mértékben hozzájárulhatunk.

A vidéki települések lakói számára ez nem újdonság, de a városiak számára a komposztálás újra kezd kedvére válni. Az uniós szabályozások következtében, 2024-től Magyarországon is kötelezővé válik a biohulladék külön gyűjtése. Az új jogszabályi háttér beépítése elengedhetetlen, mivel a korábbi előírások már nem felelnek meg a jelen igényeinek.

“Ezután már nem lesz választási lehetőségünk, mindenki komposztálni fog. A kérdés inkább az, hogy miként oldjuk meg ezt azon helyeken, ahol személyes komposztálási lehetőség hiányzik” – figyelmeztet a Humusz Szövetség, amely megosztja tapasztalatait és javaslatait mind a lakosság, mind az önkormányzatok felé.A környezetünk iránti felelősségvállalás több aspektusban is megmutatkozik. A csomagolás nélküli boltok, a közösségi kertek vagy a komposztálók terjedése jelzi, hogy egyre fontosabbá válik a fenntarthatóság. Ha egy anyag komposztálható, már ezzel is lépést tettünk a zöldebb jövő felé. A Humusz Szövetség az így komposztálható anyagok helyes kezeléséről idén kiadott egy hasznos útmutatót.



Ha kertes házban élsz, akkor könnyű dolgod van: egyszerűen egy komposztáló edényt helyezel ki, és oda gyűjtöd a szerves hulladékot.

Az önkormányzatok segítségére számíthatsz

Számos helyi önkormányzat tájékoztatással és gyűjtőedények biztosításával segítik ezt a folyamatot. Ahol nincs elég hely a komposztáláshoz, ott közösségi komposztpontok használata jelenthet megoldást. Budapesten és országszerte elérhetők ezek a pontok, amelyek részletes információkat nyújtanak működésükről.

A bent lakásokban való hulladékgyűjtés is egyre népszerűbb. Vannak, akik a gilisztakomposztálást részesítik előnyben, míg mások a Bokashi edényt használják, ahol speciális kultúra segíti a komposztálást. A Compot edényekkel oxigéndús környezetben készítheted el a saját minőségi virágföldedet.

A legkényelmesebb és hatékonyabb módszer, ha a biohulladékunkat házhoz jönnek elszállítani. Milánóban például erre komposztálható zsákokat használnak. A közösségi helyeken és az éttermekben is ez a gyakorlat uralkodik, így a szerves hulladék 86%-át újrahasznosítják a városban.

Ezért előnyös ez az újrahasznosítás

A komposztálás által a tápanyagot visszavisszük a természetbe, a biohulladék pedig sokféle módon hasznosítható. Ebben a folyamatban az aerob és anaerob lebomlás is fontos szerepet játszik, hiszen így az anyagok visszajutnak a természeti körforgásba, csökkentve ezzel a műtrágya használatot. A biogázüzemek hatására pedig energia áll elő, a fermentációs maradék pedig még a talajt is javítja.

error: Content is protected !!