kötelező sorkatonaság

Jön újra a kötelező sorkatonaság? Íme a friss bejelentés róla:

Jön újra a kötelező sorkatonaság? Íme a friss bejelentés róla:

Jön újra a kötelező sorkatonaság? Íme a friss bejelentés róla: A V4NA Hírügynökség szerint a júniusi európai parlamenti választások után felálló új EP-ben az első témák között tárgyalhatják majd a kötelező európai sorkatonaságot.

Az elmúlt hetekben Németországban egyre többet beszélnek arról, hogy visszavezetnék a sorkatonaságot – írja a V4NA nemzetközi hírügynökség.



A Kereszténydemokrata Unió és a Keresztényszociális Unió pártszövetségének (CDU/CSU) kongresszusán megszavazták, hogy ismét napirendre tűzzék a kötelező katonai szolgálatot, és ígéretet tettek arra, hogy újra bevezetik azt, amint ismét hatalomra kerülnek Berlinben. Nem sokkal korábban pedig Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) elnöke felvetette az uniós szintű sorkatonaság bevezetésének ötletét, valamint Brüsszel saját nukleáris elrettentő képességgel való felszerelését – emlékeztet a The European Conservative hírportál.

Hozzáteszik, hogy nem Németország az egyetlen ország, amely a sorkatonai szolgálat visszaállítását fontolgatja Európában, és egyre többen gondolják úgy az Európai Parlamentben, hogy a vitát központilag, uniós szinten kell megoldani.

A V4NA brüsszeli forrásokból úgy értesült, hogy



Manfred Weberék célja, hogy az európai parlamenti választások után felálló új EP az elsők között tárgyalja majd az uniós kötelező sorkatonai szolgálatot. A terv szerint 18 éves kortól válna kötelezővé a katonai szolgálat, ugyanakkor az még nem világos, hogy csak a férfiak számára, vagy a nőket is köteleznék valamiféle kiképzésre.

Az azonban biztosnak látszik, hogy a kiképzés azt a célt szolgálja, hogy utána a csapatok azonnal bevethetők legyenek, akár közvetlenül a frontvonalban is.

A magyar kormány határozottan elutasította Manfred Weber, az Európai Néppárt vezetőjének kijelentését, miszerint Európában újra tárgyalni kellene a sorkatonaság visszavezetéséről.

Emellett a kormány nem ért egyet azzal sem, hogy a NATO pénzügyi vagy katonai támogatást nyújtson Ukrajnának.

A magyar kormány szerint a sorkatonaság visszavezetése nem jelentene megoldást a jelenlegi biztonsági kihívásokra. A kormány álláspontja szerint a modern hadseregek hatékonyságát a professzionális és jól képzett haderő garantálja, nem pedig a kötelező sorkatonaság.



Emellett hangsúlyozták, hogy a sorkatonaság újbóli bevezetése jelentős anyagi és társadalmi terheket róna az országokra, amelyek nem feltétlenül járulnának hozzá a védelmi képességek növeléséhez.

A kormány továbbá elutasítja azokat a javaslatokat, amelyek a NATO pénzügyi vagy katonai támogatását irányoznák elő Ukrajna számára.

A magyar vezetés álláspontja szerint a NATO-nak elsősorban a tagállamai védelmére kell koncentrálnia, és a szervezet erőforrásait erre a célra kell fordítani.

Emellett a kormány úgy véli, hogy a konfliktus rendezésének diplomáciai úton kell történnie, és minden érintett félnek törekednie kell a békés megoldásra.

A magyar kormány álláspontja szorosan összefügg az ország külpolitikai stratégiájával, amely a regionális stabilitás és a nemzeti érdekek védelmét helyezi előtérbe.



A kormány továbbra is elkötelezett amellett, hogy aktívan részt vegyen az európai és nemzetközi biztonsági együttműködésben, ugyanakkor hangsúlyozza a nemzeti szuverenitás fontosságát és a belső biztonsági kérdések önálló kezelését.

Manfred Weber kijelentései széles körű vitát váltottak ki Európa-szerte, és számos országban hasonlóan vegyes fogadtatásra találtak.

Az Európai Néppárt vezetőjének javaslatai mindazonáltal arra irányulnak, hogy új megközelítéseket találjanak a kontinens biztonsági kihívásaira, amelyek az utóbbi években egyre nagyobb figyelmet kaptak.

error: Content is protected !!